Правната комисия в парламента реши машинното гласуване да отпадне за местните

...
Правната комисия в парламента реши машинното гласуване да отпадне за местните
Коментари Харесай

Правната комисия в парламента реши машинното гласуване да отпадне

Правната комисия в Народното събрание реши машинното гласоподаване да отпадне за локалните избори през есента.

Законопроектът за отпадане на машинното гласоподаване при локален и парламентарен избор беше подсилен с 12 гласа - на ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля, а " срещу " гласоподаваха 9 депутати - от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

На днешното съвещание на правната комисия в Народното събрание участваха омбудсманът Мая Манолова, правосъдният министър Данаил Кирилов, представители на ЦИК и на Министерство на външните работи.

Омбудсманът Мая Манолова не е съгласна с днешното решение на депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля: съгласно нея това е крачка обратно от честността на изборния развой - все едно от цифровия век да се върнем в каменната епоха.

Данаил Кирилов пък съобщи, че е на заседанието на правната комисия като жител, а не като министър.

Той поддържа отпадането на машинното гласоподаване при локален и парламентарен избор и се разкая, че преди три месеца - като ръководител на правната комисия - е сбъркал и е подкрепил машинното гласоподаване.

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев съобщи, че партията му упорства да няма ръчно преброяване на бюлетини:  " Не желаеме човешки ръчички да пипат хартийки и да вършат операции при броенето. " Затова и преди второто четене на законопроекта Движение за права и свободи ще внесе свои оферти.

Същевременно довечера президентът Румен Радев разяснява пред публицисти, че " демокрацията и опцията всеки жител да изрази свободно своя избор, без да бъде манипулиран, нямат цена ".

Не машините са отговорни, а ниската успеваемост на администрацията и във връзка с подготовка и цена на публичната поръчка, и във връзка с организацията за потребление на машините, твърди президентът.

Държавният глава дефинира като извънредно неуместно непрестанно да се акцентират като образец други европейски страни и изключително Холандия, в които няма машинно гласоподаване:

„ Когато нашата изборна администрация и управляващи реализиран подобен невисок % на недействителни бюлетини и обезпечат условия да няма операция на изборите, както е в тези страни, аз съм склонен да премахнем машинното гласоподаване “, съобщи президентът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР